Početna strana > Hronika > Savet za evropske integracije: Kandidatura Srbije za EU do kraja 2009.
Hronika

Savet za evropske integracije: Kandidatura Srbije za EU do kraja 2009.

PDF Štampa El. pošta
subota, 19. decembar 2009.

Savet za evropske integracije predložio je Vladi Srbije da donese odluku o podnošenju kandidature za prijem Srbije u članstvo Evropske unije (EU) do kraja 2009. godine, saopšteno je posle sednice Saveta.

Nakon sednice Saveta za evropske integracije, počela je sednica Vlade Srbije, kojoj će prisustvovati predsednik Republike Boris Tadić.

Savet je pozvao Vladu da nastavi intenzivne napore na okončanju saradnje sa Tribunalom u Hagu, kako bi se omogućio napredak Srbije u pridruživanju EU, navodi se u saopštenju sa sednice kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Na sednici saveta na kojoj je govorio i predsednik Tadić, odluka je doneta u svetlu činjenice da članstvo u EU predstavlja dugoročni strateški cilj naše zemlje, imajući u vidu pozitivne ocene o napretku Srbije iznete u nedavno objavljenim dokumentima Evropske komisije - Strategiji proširenja za 2009 -2010, kao i u Izveštaju o napretku Srbije u procesu evropskih integracija za 2009. godinu.

U zaključcima sa sednice, navedeno je i da je savet razmotrio i usvojio Informaciju o napretku Srbije u procesu približavanja EU za period jun - decembar 2009. godine.

Savet je pozdravio napore koje su državni organi Srbije, uz podršku građanskog društva, uložili u ispunjenje kriterijuma potrebnih za ukidanje viza građanima Srbije, kao i za otpočinjanje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma između Evropske zajednice i Srbije.

Ti napori omogućili su Evropskoj uniji da donese odluku o stavljanju naše zemlje na listu onih, čijim građanima nije potrebna viza za putovanja u države potpisnice Šengenskog sporazuma ali i odluku o početku primene Prelaznog sporazuma.

Vlada Srbije osnovala je Savet za evropske integracije 2002. godine kao najviše telo zaduženo za davanje strateških smernica i stvaranje nacionalnog konsenzusa po pitanju pristupanja Srbije Evropskoj uniji, koje je danas zasedalo po osmi put, a treći u mandatu ove vlade.

Na sednici vlade održane 27. novembra 2008. imenovan je aktuelni saziv Saveta za evropske integracije Vlade Srbije, navedeno je u saopštenju.

Očekuje se da će Vlada na današnjoj sednici doneti odluku o datumu podnošenja kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsednik Tadić je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije istakao da nije potrebno žuriti. "Imamo argumente za i protiv podnošenja kandidature. Metodologija koju smo veoma pažljivo analizirali i sve okolnosti koje su nam se nametale za priključenje EU pokazale su se veoma dobrim".

"Imamo sednicu Vlade na kojoj ćemo doneti odluku, ja ću prisustvovati toj sednici jer imam ustavne obaveze", istakao je Tadić.

"Ovih dana imao sam niz bilateralnih susreta. Sastao sam se sa tridesetak lidera, neki od njih su i evropski zvaničnici. Čuo sam njihovo mišljenje i to ću sve sutra prezentovati članovima Vlade", izjavio je predsednik Srbije.

(RTS)